Zaliv Koromačna - otok Cres

Iz mesteca Belej ob glavni cesti na sredini otoka Cresa, se ozka označena cesta odcepi proti obali. Po nekajminutni vožnji se s parkirišča, kjer pustimo avto, odpre pogled a zaliv Koromačna. Zaliv je eden najbolj slikovitih na otoku, a povsem nepoznan. Midva sva v turističnem vodiču videla majhno sliko, zato sva se odločila, da se enkrat na poti domov odpeljeva do njega. Takoj po prihodu na parkirišču je bilo jasno, da je zaliv še veliko lepši, kot je obetala slika v vodiču.

Turiste najbolj privlači večja bela kamnita plaža in tri majhne peščene plaže pod skalami, do katerih lahko le priplavamo. Zaliv zapira valobran s svetilnikom, ki barke v majhnem pristanišču ščiti pred severnimi in zahodnimi vetrovi. Tu svoje barke in čolne pogosto vsaj za kakšen dan zasidrajo tudi turisti, ki dan preživijo na sončnih peščenih plažah.

Zaliv Koromačna - otok Cres
Zaliv Koromačna – otok Cres

Koromačno na vzhodni strani otoka obdajajo visoke, gole skalnate stene, ki se previsno vzpenjajo nad morsko gladino. Teren se od kamnite plaže dvigne nad skale, s koder se odpira širok pogled na slikovit zaliv. Če nadaljujemo pot ob obali, pa dosežemo še več manjših, peščenih zalivov.

Severno od Beleja se pri mestu Orlec nahaja še plaža Mali Bok. Do nje pelje podobna ozka pot kot do Koromačne, ki pa je zaprta z rampo, zato se moramo do obale spustiti peš. Med skale je stisnjena majhna, a prelepa peščena plaža. Morje ob njej je kristalno čisto in turkizno.

Obe plaži sta vredni obiska in blizu skupaj, zato lahko obiščete obe na isti dan in se nato sami odločite katera vam je bolj pisana na kožo!