Nikola Tesla

Letos boste v vaš plan potovanja na Hrvaško lahko dodali še en obisk, ki bo navdušil celotno družino. Če vas vsaj malo zanima kultura in se boste peljali po avtocesti, ki vodi do Zadra vam priporočam, da se ustavite v kraju Gospić, oziroma bolj natančno v vasi z imenom Smiljan, ki je od Gospića oddaljena natančno šest kilometrov. Ni je težko najti, ker je pot zelo dobro označena.

Tam se med drugim nahaja rojstna hiša, kjer je bil rojen izumitelj izmeničnega toka, Nikola Tesla, njegova rojstna hiša pa je danes spremenjena v muzej in predstavlja del ponudbe spominskega centra za katerega so njegovi zaposleni prejeli nekaj pomembnih nagrad.

Nikola Tesla
Nikola Tesla

Nikola Tesla med mnogimi ljudmi po svetu velja za največjega izumitelja vseh časov, kajti še danes uporabljamo naprave, ki delujejo na podlagi njegovih patentov. Pravijo, da ga je nepojasnjena bratova smrt zelo zaznamovala ter da je prevzel njegovo sposobnost videnja slik za katere ni vedel, če so iluzija ali realnost. Prebrali si boste lahko kako poseben človek je bil, poln manij, obsesij, trdega dela in vizij. Center Nikola Tesla vam ponuja zelo izčrpne informacije in praktične demonstracije njegovih izumov. Osebje je zelo prijazno in vam bo z veseljem pomagalo, tako kot je meni, pri vprašanjih med tem, ko vam bodo predstavili njegovo življenje, dosežke ter druge okoliščine, ki so vplivale na njegovo delo. Ogled traja približno dve uri, odvisno od vprašanj ter skupin. Moram vam povedati, da mine zelo hitro, ker je zasnovan tako, da nikakor ne gre samo za suhoparno podajanje informacij. Tudi preko video predstavitev, ter praktičnih primerov spoznamo kako je Nikola Tesla razmišljal in kaj ga je gnalo naprej. Vodeni ogledi so ob določenih urah zato le prej preverite, da ne boste prikrajšani. Center združuje različne discipline, kot sta znanost in umetnost ter je namenjen različnemu občinstvu – mlajšim ter starejšim otrokom, študentom, turistom in upokojencem. Prepričan sem, da bo prav vsem v veselje.

V celoti se razteza na 13.674 m² površine in med drugim nudi velik parkirni prostor. Po tem, ko je bil leta 2006 obnovljen zaradi 150. obletnice njegovega rojstva, se sedaj lahko pohvali tudi z repliko njegove testne raziskovalne postaje ter turbine, daljinskim upravljanjem ladje, njegovim kipom, zunanjim avditorijem, platformo ter igriščem.

Preberite si tudi članek z naslovom Nesmrtnost Nikole Tesle – http://www.tomazgorec.si/nikola-tesla v katerem avtorica poda svoje razmišljanje o pomembnosti inovatorjev za današnje življenje, izpostavi muzej Nikole Tesle ter njeno izkušnjo ob obisku le-tega. Skozi njene oči si boste natančno predstavljali kako zgleda vodeni ogled spominskega centra in boste malo bolj spoznali kakšna osebnost je bil Nikola Tesla.