krožne žage

Krožne žage so lahko različne, tako namizne, kot ročne. Dobro je, da je katera pri hiši, ker vedno pride prav, če je treba odžagati kakšno leseno, plastično ali kovinsko površino. Znamka 185MM KZ-185Y je tudi zelo priporočljiva za profesionalce in podjetja, saj so te žage izjemno kakovostne. Razne žage in drugi izdelki, kot so krožni listi in druga orodja, dobite na tej povezavi. Moderne krožne žage so tako oblikovane, da imajo blokado vretena in se zato lahko krožni list hitro in enostavno zamenja. Imajo močan motor in so ergonomsko oblikovane za udobno ter varno delo.

Kaj so krožne žage?

Običajno so krožne žage električne žage, ki imajo zobat ali abraziven disk oz. list z rezilom, s katerim se lahko režejo različni materiali. Odvisno je od tega, kako so narejeni zobje rezila in iz katerega materiala je narejen krožni list. List se rotacijsko vrti okoli gredi. Ročna krožna žaga je največkrat namenjena obdelavi lesa. Včasih je lahko tudi kombinirana s strojem za rezkanje.
Tovrstne žage so bile izumljene že v 18. stoletju, v 19. stoletju pa so bile največ uporabljane v ZDA, od koder so se razširile po vsem svetu. Moderne
krožne žage so zelo močne, so prenosne in preproste za uporabo. Poznamo pa več vrst krožnih žag, te pa so:

  • navadne,
  • enoročne, ki imajo posebno držalo, ki je usmerjeno proti k uporabniku,
  • potopne žage za specialna dela.

Največkrat krožne žage uporabljajo mizarji. Se pa vse pogosteje uporabljajo tudi doma za delo na hiši, vrtu, skednju ali za hobi in celo kiparjenje.

krožne žage

Katero krožno žago izbrati za sebe?

Ko izbirate krožne žage za sebe, morate vedeti, za kaj jih boste uporabili, za kakšna dela in materiale. Ne glede na to, ali jih boste imeli za profesionalno ali za domačo uporabo, je boljše, če kupite večjo žago. Večja žaga pomeni, da boste lahko v žago vpeli večji krožni list, torej rezilo, s katerim boste lahko res delali. Zato je dobro vedeti, kako debel material boste z žago obdelovali.
V krožne žage lahko vpnete krožne liste premera 155 mm, največkrat pa se uporablja list premera 165 mm. Nekatere žage pa lahko delajo s krožnim listom premera 190 mm ali celo 225 mm. Za slednje se največkrat odločajo mizarji ali mojstri, ki imajo doma les.
Zelo pomembno je, koliko vrtljajev ima žaga na sekundo. S tem se meri tudi moč motorja. Hitreje, kot se vrti list, večjo moč ima motor. Če boste naleteli na modele žag enake velikosti, vendar različnih jakosti motorjev, seveda kupite tisto, ki ima močnejši motor, ker bo dlje zdržala in lažje boste z njo delali.

Kupiti žago na kabel ali na baterijo?

Vedno več krožnih žag boste srečali v trgovinah, ki so na baterijo. To je posledica naprednejše tehnologije in tudi drugih potreb sodobnega človeka. Baterijske krožne žage so običajno manjše in imajo tudi manjše krožne liste. Zato so take krožne žage bolj uporabne za domačo rabo ali za hobi. Uporabljajo pa jih tudi mizarji. Uporabljajo jih za manjša dela, kot je na primer polaganje opaža. Ker so lahke, jih je tudi lažje uporabljati ter z njimi doseči višje predmete rezanja.
Njihova slabost je, da imajo manjšo moč, zato jih ne uporabljajo za rezanje materialov, ki so debelejši od 5 mm. Super je za dela, katera je z žagami na kabel težko delati zaradi njihove teže in manjše okretnosti. Priporočamo pa, da imate pri roki vsaj eno močnejšo krožno žago na kabel.
2000 W krožne žage imajo že takšno moč, da lahko režejo debele in trdne materiale, ker imajo zelo močan motor. Obstajajo tudi še močnejše žage. Njihova slabost je edino ta, da morate imeti kar nekaj moči v rokah, da jo držite in z njo delate. Predlagamo tudi, da izberete brez krtačno žago, ker bo motor delal brezhibno še precej let.

krožne žage

Na kaj biti pri nakupu še dodatno pozoren?

Kakovostne krožne žage imajo še kar nekaj dodatnih funkciji. Za samo delo so zelo uporabne ter priporočljive in je prav, da veste, da jih moderne žage imajo. Ena od teh dodatnih dobrih funkcij je sklopka, ki skrbi za to, da se žaga ne blokira. Gre za neke vrste rob na obeh straneh rezila, ki zaščiti krožno žago, da bi utrpela večje poškodbe.
Nekatere krožne žage imajo tudi zaklep krožnega lista oziroma vretena, ki se tako zaklene, da se list ne vrti več. To pa zelo olajša in pohitri menjavo krožnega lista, če ga morate med delom nabrusiti ali zamenjati z drugim za rezanje drugega materiala.
Na razpolago so tudi take potopne žage, ki s posebno funkcijo znajo preprečiti povratni udarec. Ta funkcija ustavi žago na mestu tako, da se ne premakne z mesta, kjer ste žagali. To je še posebej pomembno pri globokih rezih.

Kaj pa varnost pri delu?

Večinoma imajo krožne žage nekaj funkcij, s katerimi skrbijo za varnost pri delu. Zato velja preveriti, ali ima krožna žaga, ki jo nameravate kupiti, varnostno stikalo. To stikalo morate držati toliko časa, da se sproži sprožilec in zažene žago.
Žaga bi morala imeti tudi varnostni pokrov, ki ščiti krožni list. Ta pokrov se prilagaja, ko žaga reže material. Ko pa prenehate žagati, pokrov samodejno skoči nazaj na mesto, ko povsem zaščiti krožni list, ko je žaga v mirovanju.
Vsekakor je nujno prebrati varnostna navodila, ki so priložena vsaki krožni žagi ter se držati navodil, ker je to orodje lahko zelo nevarno pri nepravilni uporabi.