Nerezine

Mesto Nerezine so najbolj severno naselje na vzhodni obali otoka Lošinja. Nahajajo se ob vznožju Osoršćice, ki velja za najlepši otoški hrib severnega Jadrana. Prebivalci Nerezin so se sprva večinoma ukvarjali z delom na polju in vzrejanjem ovc, nato pa so se postopoma začeli bolj ukvarjati z ribolovom in ladjedelstvom. Kot turistična destinacija se je mesto razvijalo od 19. stoletja, predvsem zaradi Osoršćice. Danes sta v mestu dva kampa, dva družinska hotela in številni privatni apartmaji. Tudi midva sva teden na Lošinju preživela v apartmajski hiši v Nerezinskem pristanišču.

Osrednji mestni trg je umaknjen malo višje od morja. Okrog njega je več lokalov in pizzeria, kjer sva jedla prvi dan. Na trg meče senco več starih lipovih dreves. V poletni vročini je trg podnevi večinoma prazen, zvečer pa se na njem odpre več trgovin, turisti pa pridejo na večerjo ali samo na večerno pijačo in trg oživi.

Nerezine
Nerezine

Ob morju je manjše pristanišče, kjer so zasidrane turistične ladjice, ki ponujajo izlete na bližnje otoke, barke in čolni domačinov ter občasne jadrnice turistov. Tudi ob obali je več restavracij in lokalov, pa še hotel in trgovina. Tu je živahno cel dan, saj se ob obali sprehajajo tako domačini kot turisti, ki grejo na plažo ali z nje. Plaži sta v Nerezinah dve, na vsakem koncu zaliva ena. Prva, severno od pristanišča je skalnata, druga južno pa manjša in kamnita. Na obeh so urejeni tuši.

Večino tedna sva sicer preživela na drugih krajih in sva bila v Nerezinah samo zjutraj in zvečer, ko sva delala na terasi apartmaja. Kljub temu so se mi Nerezine vtisnile v lep spomin in se bom z veseljem še kdaj vrnila.