Casa Matea

022

Picture 5 of 11

Apartmajska hiša Casa Mattea, v kateri stanujeva, stoji v prvi vrsti hiš v Nerezinah, samo 10 m od morja. Tik pod njo je rezervirano parkirno mesto, ključ do katerega dobimo ob najemu apartmaja. Pred hišo je velika terasa, katere del je tekom dneva ves čas v senci in s katere je lep pogled na morje. Obe plaži, ki se nahajata v Nerezinah sta od apartmaja oddaljeni samo 200 m. Apartma ima 4 zvezdice, hiša pa se oddaja v celoti in sprejme od 4 do 6 gostov. Glede na lokacijo in opremljenost apartmaja je postavljena cena zelo ugodna. Razporeditev prostorov pa omogoča udobno bivanje do dveh družin, ki imata vsaka svoje spalno nadstropje, kuhinjo in dnevno sobo pa si delita. Hiša je v celoti prenovljena in na novo opremljena. Vsi prostori so prijetni, vsak je po svoje zanimiv in drugačen.

Izpolnite obrazec in neposredno kontaktirajte lastnika apartmaja:

Vaše ime

Vaš e-mail

Želeni datum prihoda

Želeni datum odhoda

Dodatna vprašanja:

V pritličju poleti vlada prijeten hlad, ki prihaja iz debelih kamnitih zidov, zgornja nadstropja pa lahko hladimo s klimo. Pozimi hišo grejeta kamin in centralna napeljava. Tako lahko v Casi Mattei preživimo poletne počitnice, ko se po prihodu s plaže ob kosilu ohladimo v hiši ali se odločimo za dopust izven sezone, ko lahko čez dan raziskujemo otok in se ob hladnih večerih pogrejemo ob kaminu.

Mestece Nerezine na otoku Lošinju ima slikovito, staro jedro s trgom z lipo, cerkvico in starimi hišami, ki jih delijo ozke ulice. Nižje je majhno pristanišče, kjer so večinoma zasidrani čolni domačinov, pa tudi kakšna ladjica za turiste. Ob obali so danes še hotel, lokal, gostilna in trgovina. Okrog globokega zaliva so nagnetene hišice, ki so jih zgradili domačini in že več kot 100 let gledajo čolne, ki plujejo mimo. Med njimi je tudi opečnato rdeča hiša, katere rob gleda izza hiše pred njo. To je Casa Mattea.

Leta 1958 sta Nikola in Mattea Satalić v tej hiši gostila prve turiste. Za njimi so prišli naslednji in tako je v teku desetletij v Casi Mattei svoja poletja preživelo vrsto turistov. Mnogi med njimi so se radi vračali, saj jih je očaralo malo mesto in gostoljubje domačinov, ki niso mogli nuditi veliko, a kar so dali, je bilo od srca.

Casa Matea

Ti časi so minili, teh domačinov in turistov danes ni več, Casa Mattea pa je ostala. Prenova leta 2006 je več kot 100 let stari hiši prinesla udobje 21. stoletja. A zgodovina ni bila pozabljena. Casa Mattea je v vsakem pogledu modern apartma, a je že ob prvem srečanju s hišo jasno, da je tu na prvem mestu spoštovanje dediščine in ne zaslužek z masovnim turizmom.

Pred hišo je senčna terasa, kjer je tudi na najbolj vroč dan posedanje prijetno. Z vogala kjer stoji miza, se odpira pogled na morje, cesto ob pristanišču in bližnji hotel. S terase vstopimo v hišo, kjer nas takoj ob vratih s črno bele slike pozdravi mlada babica Mattea. Nanjo je ohranjen spomin tudi v drugih prostorih, kjer tu in tam stojijo njene omare ali kakšni manjši predmeti.

V pritličju so kuhinja, jedilnica, kopalnica in dnevna soba. Kuhinja je sodobno opremljena, ima hladilnik pečico, pomivalni stroj, mikrovalovno pečico, kavni aparat in ostale majhne gospodinjske aparate, s katerimi celo peka torte na počitnicah ne bo več nemogoč izziv. V dnevni sobi je udoben kavč, s katerega lahko gledamo televizijo s satelitskim priključkom ali ob dežju zakurimo ogenj v kaminu, ki stoji v kotu sobe.

otok lošinj

Strme stopnice vodijo v nadstropje, kjer sta dve spalnici in kopalnica. V večji spalnici sta velika zakonska postelja z belim baldahinom in pisalna miza, z okna pa se odpira pogled na pristanišče. S hodnika se vstopi še v manjšo sobo, ki lahko služi kot spalnica za otroka.

Druge stopnice se vzpenjajo v najvišje nadstropje, kjer se nahajajo še ena spalnica, dnevna soba in kopalnica. Z dveh oken v dnevni sobi se odpirata najlepša pogleda v hiši. Eno okno gleda na živahno pristanišče, drugo pa na vrt za hišo, kjer rastejo vinska trta, dišeča zelišča in cvetoči grmički. V daljavi lahko vidimo celo morje, saj stoji hiša na polotoku in ima razgled na dve strani morja. Kavč v dnevni sobi se lahko po potrebi spremeni v dodatno ležišče.

V vsakem detajlu hiše je čutiti pozornost, iskrenost in spoštovanje tradicije. Vidi se, da hišo vodijo Nikolini in Matteini vnuki, ki želijo ohraniti spomin na svoja stara starša. V Casi Mattei se lahko zato vsak počuti ne samo kot turist, ampak tudi kot gost.