borelioza

Klopi lahko s svojim vbodom na človeka prenesejo kar nekaj nevarnih klopnih bolezni. Zaradi vse boljše promocije, so se ljudje že začeli zavedati hudih posledic, ki jih s seboj prinaša okužba s klopnim meningitisom in se vse pogosteje odločajo za zaščito s cepljenjem. Cepljenje pa ne omogoča zaščite proti drugi nevarni klopni blolezni – lymski boreliozi. Borelioza vsekakor ni tako nedolžna bolezen, kakor se morda zdi na prvi pogled, zato se je dobro poučiti o pomembnosti preventivne zaščite in ukrepanju ob morebitnih prvih znakih okužbe.

borelioza

Kaj sploh je lymska borelioza?

Borelioza je bolezen, ki jo klopi s pomočjo sline prenašajo na svoje toplokrvne gostitelje. Največkrat so to večji sesalci, med katere vsekakor spada tudi človek. Povzroča jo bakterija borelija. To, da je bolezen bakterijskega izvora je vsekakor olajševalna okoliščina, jo tako lahko zdravimo z antibiotiki, zaradi česar je bolezen lažje ozdravljiva.

Kako nas klop lahko okuži z boreliozo?

Za razvojni cikel klopa je zelo pomembno, da kot ličinka v svoj sistem dobi kri večjih sesalcev. Če te krvi ne dobi, se ne more razviti v odrasel osebek. Klopi tako v gozdovih in ostalih gosteje poraščenih območjih po celotni Sloveniji na bolj izpostavljenih in za njih nekoliko višjih mestih (travne bilke) prežijo na svoje gostitelje, ki jih zaznajo s pomočjo posebnih receptorjev. Ko »skočijo« na svojega gostitelja, nekaj časa izbirajo mesto vboda. Ko v bližini krvnih žil najdejo primerno mesto, se vbodejo v telo gostitelja in začnejo srkati kri. Vboda gostitelj po navadi ne čuti, saj ima klopova slina antiseptični učinek.

Če je klop okužen, bo s svojo slino v kri gostitelja prenesel tudi okužbo z boreliozo. Res pa je, da se tveganje za prenos okužbe povečuje s časom, ko je klop nanj prisesan. Če bo klop na vas prisesan manj kot en dan je namreč tveganje za okužbo zelo nizko.

Kateri so prvi znaki okužbe?

Borelioza je v primerjavi s klopnim meningitisom okužba, ki jo veliko hitreje prepoznamo. Po odstranitvi klopa se v okolici vboda začne pojavljati značilna rdečica, ki se formira v rdečkast obroč, ki se počasi širi in po določenem času izgine. Vendar bodite pozorni, saj rdečica, ki se pojavi na mestu vboda, ne pomeni nujno okužbe z boreliozo, temveč gre lahko tudi za alergijsko, oziroma toksično reakcijo.

Madež, ki je posledica okužbe z borelijo je rdeče barve, velik je lahko do 5 centimetrov in ima ostre robove. Poleg madeža, pa se pri večini bolnikov v zelo kratkem času od vboda klopa pojavijo tudi ostali bolezenski znaki, ki lahko spominjajo na gripo. To so: močni glavoboli, povišana telesna temperatura, različne slabosti ter bolečine v mišicah in sklepih.

Kakšne so lahko posledice okužbe?

Kot smo že omenili, se borelioza zdravi s pomočjo antibiotikov. Če pa znakov bolezni nismo opazili dovolj zgodaj, pa lahko pride do hujših zapletov, saj antibiotiki težje zaustavijo širjenje okužbe. Tako lahko borelioza v svoji zadnji fazi pusti resne posledice na srcu, živčevju, sklepih, koži in očeh.

Poskrbite za preventivo

Kljub temu, da je bolezen ozdravljiva, pa se na to raje ne zanašajte in izbruh borelioze raje preprečite z ustreznimi zaščitnimi ukrepi. Predvsem v toplih mesecih bodite pozorni, da ste oblečeni v lahka, daljša oblačila in da se pred vsakim sprehodom v naravo preventivno zaščitite z ustreznimi repelenti. Tudi ko se vrnete s sprehoda, takoj slecite svoja oblačila in jih dajte v pranje, hkrati pa temeljito preglejte svoje telo.

Borelioza je dokaj lahko ozdravljiva klopna bolezen, ki lahko v primeru prepoznega zdravljenja pripelje do hujših zdravstvenih posledic. Zaradi dokaj hitrega zdravljenja marsikdo podcenjuje razsežnosti te bolezni. Ker si sami ne morete izbirati, ali vas bo za gostitelja izbral klop s klopnim meningitisom ali klop z boreliozo, se raje pred vsakim odhodom v naravo preventivno zaščitite in nato brezskrbno uživajte.